neděle 15. března 2015

Recenze: Karolina Limrová - Kukačka



Název: Kukačka

Autorka: Karolina Limrova

Počet stran: 528

Nakladatelství: Ikar

Rok vydání: 2014











Něco o autorce: Několik let pracovala jako redaktorka Českého rozhlasu. Beletrii se začala věnovat coby autorka romantických, hororových a humoristických povídek s fantasy tematikou, které publikovala na populárních fan fiction webových stránkách. Dvě zrcadla jsou její knižní prvotinou. S manželem a dvěma dětmi žije v Hradci Králové.


Anotace: Sedmnáctiletá Marie žije na ulici a živí se, čím se dá – především krádežemi. Při jedné z nich je chycena, ale místo, aby byla předána policii, dostane na výběr. Když se bude vydávat za Pamelu Kingovou, dědičku sítě čerpacích stanic King Petroleum, získá bohatství, o jakém se jí ani nesnilo. Pokud odmítne, čeká ji život ve zdech důvěrně známého žaláře… Marie zvolí první možnost, aniž tuší, že Pamela byla zasnoubená s Aaronem Collinsem, mladým naftovým magnátem. Má jít o sňatek z rozumu, o obchod s jasně danými pravidly. Jenže Aaron je v soukromí úplně jiným mužem, něž o jakém Marie četla v novinách, a mladá dívka postupně zjišťuje, že se ocitla v pasti, ze které vede jen jedna cesta – a ta ji může stát život…


Přelétla jsem pohledem sbírku toho nejdražšího, co se ve státech dalo koupit.  Měla jsem kliku - rolls royce tam stál jediný, skoro na druhé straně parkoviště.  Rozpustila jsem si vlasy a nahrnula je do obličeje. Tyhle kamery většinou nikdo nesledoval. Ostrahu by upoutal jedině podezřelý pohyb. Stačilo kráčet sebevědomě a doufat, že se nervozitou nepřerazím o vlastní nohy.
Stiskla jsem tlačítko zámku na klíčích a světla toho krasavce problikla. Srdce jsem cítila až v krku. Kouřová skla mi bránila zahlédnout vnitřek, takže jsem honem otevřela a sedla si na místo řidiče.
Prohrábla jsem stojan na CDčka. Samá klasika...Chvíli jsem se snažila přijít na to, jak se otevírá palubní deska, ale nakonec se mi to podařilo. Vida, peněženka! Pánská, z pravé kůže. Kolik asi dostává řidič na benzín? Uvnitř jsem našla skoro dva tácy. Splněný sen!
Na malý okamžik jsem jen tak zůstala sedět. Prsty jsem přejela měkoučké potahy a pečlivě nasála vůni. V tomhle autě bych mohla klidně bydlet.
Klekla jsem si na sedačku, abych se mohla podívat dozadu. Málem jsem si rozbila hlavu o obrazovku výklopné televize, kterou se mi omylem povedlo vysunout. Visela jsem přes opěradla a snažila jsem se prohledat podlahu. Stál tam nějaký kufřík. Zdobený. Vypadal jako..šperkovnice! Polilo mě horko. Tohle by přece v autě nikdo nenechával! A pokud je uvnitř to, co myslím, kdo mě toho zbaví? Nervózně jsem si skousla ret a natáhla po šperkovnic ruku, jenže v tom se ozvalo klapnutí a dveře u řidiče se otevřely. Než jsem stihla nějak zareagovat, někdo mě chytil za bundu a táhl ven z auta.
Z druhé strany se ozval ženský hlas: ,,Dovnitř Gordone! Jsou tu kamery!"

Knížka mě hodně zaujala podle anotace, protože mi připomněla knížku od Meg Cabotové V kůži supermodelky, kterou mám hodně ráda. Pravda, byla jsem trochu skeptická když jsem zjistila, že jde o českou autorku ale rozhodla jsem se dát knize šanci a doufala jsem, že mě příjemně překvapí.
Příběh vypráví o 17leté Marii, která je typickou holkou z ulice, krade a snaží se přežít. Po tom, co málem vykrade luxusní auto ji nachytá žena, která je shodou okolností majitelka sítě čerpacích stanic, tudíž milionářka. Její dcera umírá na rakovinu a hrozí že celý její majetek půjde do kytek. Marie tedy dostane nabídku za víc než slušný obnos peněz - musí předstírat že je její dcera. A tahle role zahrnuje i sňatek s přitažlivým Aaronem.
Taky vám to zní jako typická předvídatelná love story? Vlastně nejste daleko od pravdy. Příběh je docela předvídatelný, snadno si domyslíte co se bude na příštích stranách knihy odehrávat a jak to celé dopadne.
Marie je sympatickou hlavní hrdinkou, její chování je vtipné ale nechová se jako nějaká hloupá husička, naopak, na svých 17let se chová vyspěle.
Aaron se mi navzdory mému očekávání taky zalíbil. Vůbec se nedivím, že po něm šlo tolik dívek. Tenhle chlap měl prostě charisma i charakter.
Naproti tomu paní Kingová si opravdu moje sympatie nezískala, nemohla jsem ji vystát a její chování..nad tím mi zůstával rozum stát. Stejně jako její nejbližší ochranka Gordon, taktéž pěkně protivný chlap.
Kniha je docela dlouhá - má skoro 600 stran, ale zase formát je opravdu malý, což oceňuji, protože aspoň nemusím tahat v kabelce nějakou bichli. Příběh je ale podle mě roztahaný až moc. Těch zvratů a nečekaných událostí je tam tolik, že to působí až nepřirozeně. Na náhody věřím ale tolik náhod najednou a aby všechny takto zapadaly dohromady..ano, vím, je to knížka, fikce ale i tak:)
Podle mě by byl příběh lepší, kdyby se autorka nesnažila za každou cenu na každou kapitolu narvat co nejvíc změn a převratů ale držela se spíše rozvíjení vztahu a prostě hlavní linie příběhu.
Příběh je členěn do krátkých kapitol, což mi vyhovovalo. Každá kapitola je psaná z pohledu buď Marie, nebo Aarona. Bylo milé číst jejich společná setkání, hlavně ze začátku kdy se spíše oťukávali a tak.
Knize bych tedy určitě vytkla délku a překombinovanost. Ale zase musím vyzdvihnout formát knihy, které zvláště my ženy co taháme knihy v kabelkách oceníme a uvěřitelné postavy. Ale kniha se čte lehce a tu hromadu stran máte za chvíli sfouknutých. Čekala jsem něco víc ale..byl to takový slušný průměr. Můžu doporučit všem ženám, které milují až nerealistické romantické příběhu tipu ,,Pretty woman" a hledají nějakou oddechovku třeba na dovolenou.

Hodnocení: 3/5

3 komentáře:

  1. Tato kniha mě svou anotací opravdu nalákala, zřejmě to bude pohodové čtení, třeba se k ní někdy dostanu :)
    Díky za pěknou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už nějakou dobu přemýšlím, že se ji přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Neviem či je to práve kniha pre mňa ale možno jej dám šancu :D

    Inak ak máš rada knihy, možno by si sa chcela zapojiť - http://janeismystery.blogspot.sk/2015/04/knizny-kviz-sutaz.html :)

    OdpovědětVymazat