sobota 6. prosince 2014

Knižní tipy na Vánoce 1. - Pro mamku

Ahoj všichni:)

Každý rok se trápím s tím, co koupit svým blízkým na Vánoce. A pokud se chystáte darovat knihy, mám pro vás nachystáno mnoho tipů na knihy, které můžete darovat a jistě udělají radost. Tipy budou rozdělené podle toho, pro koho budou, takže babička, mamka, děda, kamarádka, přítel..dneska se tedy podíváme, čím by jsme mohli udělat radost našim maminkám :)


                                             1.  Jodi Picoultová - Vypravěčka                                                                                                        

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. 



2. Anne-Dauphine Julliand -Dva krůčky po mokrém písku


Až do dvou let byla Thais úplně normální dítě. Alespoň nic nesvědčilo o tom, že by tomu bylo jinak. Jednoho dne si však její matka na pláži všimla, že Thais chodí nejistě a vytáčí nožičku směrem ven. Zašla s ní tedy k lékaři, který jí po sérii vyšetření sdělil šokující zprávu. Její dcera trpí vzácnou genetickou nemocí, na kterou není lék, a zbývá jí jen několik měsíců života.


3. E. L. James - Padesát odstínů šedi


Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem.Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat – touží po ní, chce ji... ale za svých vlastních podmínek.


4. Liane Moriarty - Manželovo tajemství


Ceciliin manžel se poslední dobou chová rozhodně podivně, a Cecilia teď navíc najde na půdě tenhle záhadný dopis, nadepsaný jeho roztřesenou rukou. Otevřít jen v případě mé smrti. Tess zase manžel oznámí, že se právě zamiloval do její sestřenice. Rachel před osmadvaceti lety zabili dceru, Conner Whitby, který v tom má určitě prsty, si běhá po svobodě, a jako by toho bylo málo, ta protivná snacha se chystá odvézt jejího vnuka, Rachelinu největší radost, na celé dva roky do New Yorku… Tři ženy, tři Pandořiny skříňky, jeden společný osud.


5. Kathryn - Stockett - Černobílý svět


Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh, zasazený do 60. let 20. století na americký Jih, je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška, slečna Skeeter, s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně.


6. Cecelia Ahern - P.S Miluju Tě


Holly a Gerry patří k těm šťastným manželským párům, kterým by každý mohl závidět. Náhle, v jeho třiceti letech, odhalí lékaři u Gerryho rakovinu v konečném stadiu. Pár měsíců po jeho smrti dostane Holly balíček dopisů, které pro ni její manžel sepsal a v nichž ji žádá o splnění nečekaných úkolů. S pomocí těchto dopisů, svých potrhlých kamarádek a milující rodiny, která ji někdy dohání k šílenství, Holly postupně objevuje nový život; život dokonce rozmanitější než ten, který ji osud donutil nechat za sebou.


7. Joy Fielding - Jane utíká


Jane Whittakerová najednou neví, kdo je, nevzpomíná si na vlastní jméno, netuší, kolik jí je let. Bloudí ulicemi Bostonu v zakrvácených šatech a s deseti tisíci dolary v kapse. Nezbývá jí než důvěřovat hezkému mladíkovi, o němž jí říkají, že je to její manžel, a dovolit mu, aby o ni pečoval v elegantním domě, který údajně sama zařizovala. Ale pomáhají jí skutečně léky, které jí dávají? Nebo pouze prohlubují její zmatenost? Jane se pouští do nerovného boje, aby se dopátrala pravdy a získala zpátky svou paměť i život. Krok za krokem rozmotává pavučinu rafinovaného zla a uvolňuje smyčku, která ji rdousí. Nemá se na koho obrátit, neboť i těm nejlepším přátelům se zdá, že Jane přichází o rozum. Jenom nezlomná vůle ji nutí, aby se nevzdávala. Ale pokud přece jen získá zpět své vzpomínky a odhalí pravdu, bude bláznivé Jane ještě někdo věřit...?


8. Natalie Young - Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela


Seznamte se s Lizzií Prainovou: ženou v domácnosti, která nedávno překročila padesátku. Bydlí v domku u lesa se svým psem Ritou. Moc ráda vaří a lidem ze sousedství se vyhýbá. Pro obživu peče jiným dorty.
Jejího manžela Jacoba už pár dní nikdo nespatřil. To proto, že ho Lizzie minulé pondělí v náhlém hnutí mysli praštila rýčem do hlavy. Co by měla podniknout teď? Pokud chce začít nový život, který si podle vlastního mínění po ubíjejících třiceti letech v Jacobově stínu plně zasluhuje, musí se zbavit jeho mrtvoly. Způsob, jakým se to Lizzie rozhodne učinit, vychází z jejího vrozeného smyslu pro praktičnost


9. Waris Dirie - Květ pouště


Strhující výpověď mladé somálské ženy, která si troufla vzdorovat osudu a uspěla.V pouhých třinácti letech uprchla Waris ze své rodinné komunity, protože ji otec s vyhlídkou na získání několika velbloudů hodlal provdat za velmi starého muže. Zbídačelá vyčerpávajícím pochodem pouští neměla na sobě nic než potrhaný šál ovinutý kolem těla, když se po strastiplné cestě konečně objevila v Mogadišu. Nezdolná dívka raději, než aby se vrátila domů, putovala po příbuzných, dřela na stavbě, nosila na bolavých zádech haldy písku a ruce si odírala do krve. Nakonec začala pracovat u zámožného strýce jako služka, a díky tomu se ve čtrnácti dostala do Londýna. Neuměla ani slovo anglicky, poprvé v životě viděla letadlo, a když se ocitla před letištní budovou Heathrow, právě padal sníh. Přesto s houževnatostí typickou pro příslušníky nomádského kmene, která je ve vyprahlé africké poušti podmínkou přežití, překonala všechna zrádná úskalí.


10. Julie Lawson Timmer - Pět dní


Strhující příběh o lásce, přátelství, odpovědnosti, odvaze, o síle vzepřít se ranám osudu. 
Zbývá pět dní - pět dní do fatálního rozhodnutí, jež ukončí utrpení hlavní hrdinky, ale ovlivní i život její rodiny a přátel. Sebevědomá, ctižádostivá právnička Mara jednoho dne zjistí, že trpí nevyléčitelnou Huntingtonovou chorobou, která postupně ničí nejen její tělesnou schránku, chování a vzhled, ale především její intelektuální schopnosti. Dá si slib, že vydrží do chvíle, kdy už nebude moci žít důstojně a stane se pro svou dceru a manžela i pro rodiče nesnesitelnou přítěží. Není to snadné rozhodnutí, ale Mara je odhodlaná slib dodržet a na osudovou chvíli se systematicky připravuje.Na internetu se virtuálně sblíží se Scottem. I on stojí před bodem zlomu. I jemu nemilosrdně běží čas a blíží se chvíle, kdy se bude muset rozloučit s chlapcem, o nějž se společně se svou ženou staral, když si chlapcova matka odpykávala trest ve vězení.



Tak toto bylo 10 tipů na knížky, kterými by jste mohli obdarovat své maminky ale smaozřejmě nejenom ty :) A zítra se tu objedví Knižní tipy na Vánoce pro tatínky :)

3 komentáře:

  1. Myslím, žes vybrala opravdu kvalitní knihy, které naše milované maminky potěší. Ale přiznám se Ti, že Vypravěčku si přeji já a ne maminka. :D A na tatínky jsem opravdu zvědavá! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Super výběr knížek :) U mě na blogu je giveaway, budu ráda, když se zapojíš, můžeš vyhrát super ceny :)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat