pátek 12. prosince 2014

Knižní tipy na Vánoce 3. - Pro kamarádku, ségru, přítelkyni

Tak dneska si ukážeme deset knih, převážně asi YA, které bych si dokázala představit jako vhodný dárek pro mladší slečny..nebo pro mě :D


1. Alex McAulay - Příliš pozdě na slzy


Když čtrnáctiletá Anna neplánovaně otěhotní, rodiče jí pošlou do tábora pro "zlobivé holky" z lepších rodin. Zařízení je umístěno na málo obydleném ostrově Andros. Hned první den nápravného programu při túře hustě zalesněným terénem dojde k tragédii. Neznámý střelec zabije vedoucího skupiny. Vyděšená děvčata zůstanou bez pomoci. Anna i ostatní jsou potrestány mnohem hůř, než si jejich rodiče představovali, protože návrat do tábora se pro ně stane hrůzným zápasem o přežití.



2. Suzanne Collins - Hunger games


V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger Games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Do hry však vstupuje šestnáctiletá Katniss, která se nehodlá podřídit... Překvapivé výsledky zápasu povzbudí obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?


3. Lauren Weisberger - Ďábel nosí Pradu


Miranda je ctižádostivou autorkou časopisu Runway a práce pro ní je sen pro miliony dívek..ale poté se stane noční můrou. Funkce Mirandiny asistentky by se pro čerstvou absolventku prestižní vysoké školy Andy Sachsovou mohla stát branou do velkého světa módy. V nevýrazném oblečení nesmělé studentky však mezi armádou superštíhlých módních dračic, křižujících chodby manhattanské centrály časopisu v lodičkách na jehlovém podpatku, působí jako pěst na oko. Miranda má sice celý módní svět obtočený kolem prstu, ale zato jí dělá hrozné potíže najít a udržet si dobrou asistentku. Andy se pro tuhle práci zoufale nehodí. Má však něco, co ostatní adeptky postrádají: Nehodlá se smířit s neúspěchem. Aby se stala nejlepší z nejlepších, musí se změnit podle Mirandiných představ. Brzy umí - k nevelkému nadšení svého přítele - hovořit jako prvotřídní znalkyně moderních trendů, kráčet jako modelka a už si za žádných okolností nesplete Dolceho s Gabbanou.



4. John Green - Hvězdy nám nepřály 



Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla.


5. Veronica Roth - Divergence



Nacházíme se v dystopickém Chicagu, kde je společnost rozdělena do pěti frakcí. Každá frakce se zaměřuje na jednu ctnost – Candor na upřímnost, Abnegation na obětavost, Dauntless na statečnost, Amity na mírumilovnost a Euridite na moudrost. Každý rok v předem určený den si všichni šestnáctiletí musí vybrat, které ze zmíněných ctností zasvětí zbytek svého života. Pro Beatrice tato volba znamená rozhodnutí mezi životem s rodinou a tím, čím je doopravdy. A to, co si vybere, nakonec překvapí i ji samotnou.




6. Kristina Springer - Espressologie



Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. Tak si vyzkouší dát dohromady zamlklé černé presso s jiskřivou mocha. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne.


7. Sara Stepard - Roztomilé malé lhářky





Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna. Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.


8. Emmy Laybourne - Monument 14



V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí – šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Zní to jako velká zábava, když si můžou dělat, co chtějí, ale ne v případě, že venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby. A jediné, na co děti myslí, je věta: Uvidím ještě někdy své rodiče?


9. Lois Duncan - Šibeniční vrch


Sedmnáctiletá Sarah Zoltanneová se proti své vůli ocitá v městečku Crest Pine, kam se její matka přestěhovala za svým partnerem. Konzervativní starousedlíci nevítají nové sousedy s otevřenou náručí a Sarah se v místní střední škole cítí jako vyvrhel.
V předvečer svátku Všech svatých se pořádají tradiční studentské oslavy a Sarah, v naději, že konečně získá kamarády, ochotně souhlasí s rolí věštkyně budoucnosti. Její přesvědčivý výkon má obrovský úspěch a Sarah zdráhavě souhlasí, že bude ve hře pokračovat. Nevinná zábava se však změní v noční můru. Spolužáci podezírají Sarah z čarodějnictví a chtějí ji vystrašit. Nakonec ale podlehnou davové hysterii a chystají se napodobit zfanatizovaný dav, který koncem 17. století oběsil v nedalekém Salemu devatenáct údajných přisluhovačů ďábla…


10. Scott Westerfeld - Oškliví



Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

1 komentář: