pondělí 22. prosince 2014

Recenze: Virginia Andrewsová - Květy z půdy


Autor: Virginia Andrewsová

Název: Květy z půdy

Originální název: Flowers in the Attic

Série: Květy z půdy

Počet stran: 333

Nakladatelství: Moba





Anotace: Po smrti otce zůstávají sourozenci Christopher, Cathy a dvojčata Cory a Carrie se svou matkou sami. Ta ovšem nemá peníze a tak se rozhodne pro riskantní návrat k velmi bohatým rodičům, kteří ji ale vydědili. Děti zavře do podkrovního pokoje a s pomocí své zlé matky jim nosí potřebné věci k přežití. Dětem vlastně nic neschází, kromě čerstvého vzduchu, živých květin a pocitu volnosti. Na půdě, kam je přístup jen z onoho pokoje si vybudují papírovou "zahradu" kde si můžou pětiletá dvojčata hrát. Postihne je ale nejedno úskalí, největším problémem začíná být dospívání Christophera a Cathy kteří se do sebe bezhlavě zamilují....

Moje dojmy: Květy z půdy jsou pentalogie která ve vás na sto procent zanechá velice silný a emotivní dojem. Minimálně první díl určitě. Já jsem měla trochu nevýhodu, že jsem první viděla film a už jsem přesně věděla, co tedy očekávat a jakým směrem se bude děj ubíhat. Přesto..po přečtení jsem neměla slov. Knihu jsem doslova hltala, musela jsem číst všude. Doma, před spaním, v koupelně, ve škole, v autobuse a dokonce jsem přemlouvala kamarádky aby místo mě řídily a já si mohla klidně na sedadle spolujezdce číst osudy těchto čtyř sourozenců.

Hned na začátku musím pochválit krásnou obálku tohoto vydání, kterou vydalo nakladatelství Moba. Působí na mě lépe než tohle původní vydání:
Ale chápu že i tato obálka od nakladatelství Ikar si najde mnoho příznivců :)


                            

Příběh začíná stručným seznámením s rodinou. Poznáváme laskavého otce Chrise, krásnou ale ne příliš chytrou matku Corinn a jejich čtyři děti: syna Christophera, který je nejstarší, mladou Cathy, lezoucí do puberty a roztomilé dvojčata, které ale mají ďábla v těle, Coryho a Carrie.
Už od další události v knize působí příběh depresivně. Otec Chris umírá a matka se ocitá na mizině.  Bere děti ke svým prarodičům, kde je zavře spolu se svou matkou v prázdném pokoji spojeném s půdou. A tím se rozpoutává několikaroční peklo, které děti zažívají.

Ze začátku jsem počínání matky celkem chápala. Věřila jsem, že chce pro svoje děti to nejlepší. Ale postupem času jsem stejně jako podezřívavá Caty viděla v jejím chování, v jejích četných dárcích a čím dál tím řidčíh návštěvách zradu. Ale to co nakonec udělala..proboha, na to jsem neměla slov a upřímně jsem to oplakala, i když já brečím u každé knížky. Dobře, skoro u každé ale převažují ty které mi vženou slzy do očí. Nebudu zde spoilerovat co matka nakonec udělá ale řeknu vám jedno: pokud o příběhu nemáte ani tušení, budete na to zírat  pusou dokořán.

Zatím co jsem si všimla, že většina čtenářů sympatizuje s Caty, mě byla popravdě méně sympatičtější než Christopher. Chápu že vstupovala do puberty, ale některé její reakce mi byli opravdu proti srsti. Ale musím uznat, že bylo až dojemné číst, jak dělá náhradní matku dvojčatům a jak s Christopherem přestavují celou půdu na krásnou zahradu pro dvojčata. Taky jsem ji hrozně litovala při incidentu s dehtem. Já být jí, asi bych to nepřežila.

Na Chrisovi a Caty mi taky drobet vadilo to, jak se strašně upínali k tomu, jak budou mocní a bohatí..a to i předtím než je matka zavřela na půdu. A navíc pak pořád otevřeně mysleli na to, jak si přejí dědovu smrt. To samé jejich matka. Ale budiž, dá se to pochopit, jelikož po každé zmínce o krutém dědečkovi nebo o nelítostné babičce jsem měla chuť vzít kyj a jít si to s nimi vyřídit. Protože to snad ani nebylo možné, jak se mohli takto zachovat k malým dětem, které za nic nemohli. A už vůbec ne za svou matku a otce.

Vztah starších sourozenců mi zase až tak šokující nepřišel. Myslím, že dva puberťáci, kteří poznávají své těla a začínají zkoumat svoji sexualitu ani jinak dopadnout nemohli. Ale stejně, připadá mi, že se autorka v těchto incestních vztazích nějak vyžívá.

Rozhodně doporučuji všem přečíst.. teda těm co nemají slabší povahu. Příběh je skutečně velmi silný a ještě k tomu podle skutečné události. Kniha se čte dobře, je to "akční" příběh ale zároveň je tam pěkně vykreslená i psychologie postav. Dávám rozhodně plný počet bodů.


5/5


P.S Doporučuji rozhodně i film, i když se mi zdál o něco slabší než kniha. Já viděla zatím jen tu novější verzi ale rozhodně se chci podívat i na tu starší.


2 komentáře:

  1. Ta obálka je nádherná, příběh to bude určo emotivní, ale nevím, zda by mi vztah mezi sourozenci nevadil.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Před nějakou dobou jsem tuhle knížku hledala pro spolužačku, která mi dala popis, takže ten šokující zvrat je mi dobře znám... Upřímně tě obdivuju, že jsi to dokázala číst s takovým zápalem, protože tohle je opravdu psycho. Nemluvě o tom, že se autorka inspirovala skutečnými událostmi.

    OdpovědětVymazat