neděle 8. února 2015

Recenze: Ursula Poznanski - Saeculum



Název: Saeculum

Orig. název: Saeculum

Autorka: Ursula Poznanski

Počet stran: 480

Nakladatelství: Fragment

Překladatelka: Vladana Hallová


Anotace:  Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…
Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně?
Nechá je les vůbec odejít?






Book trailer


Něco a autorce: Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2 000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá „Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír."



Otevřený hrob vyvolával v Bastienovi smíšené pocity. Jistěže v něm neležela žádná mrtvola, a už vůbec by se nemohla sama vyhrabat. Přesto se mu při pohledu do otvoru zvedal žaludek. Zlé znamení, zněla mu v hlavě Dořina slova.
,,Zeptáme se organizátorů co to má znamenat," řekl k Iris. ,,Ale teď musíme jít hledat Bradavičáka. Já tedy každopádně, už tady nedokážu nečinně postávat. Nějací dobrovolníci? Sám jsem poněkud krátkozraká pátrací skupina, musel bych o Bradavičáka zakopnout abych ho našel."
Iris zvedla prst. ,,Když ti nestačím já, budeš muset chvilku počkat. Podívej se na ně, na hrdiny. Sotva zvládli rozlepit oči."
To chápal.  Ve srovnání s většinou ostatních spal ještě dost dobře, přinejmenším ležel v suchu.  Při troše smůly budeme mít večer v táboře deset lidí s chřipkou.
,,Dora je pro pátrací akci asi nepoužitelná co?"
,,Kdepak. A kromě toho je právě uprostřed magického obřadu," odpověděla Iris. ,,Kdoví, kolik dalších kleteb  ještě přivoláš, když ji při něm vyru- "
,,Je pryč!" Výkřik se v ničme nepodobal Dořinu vřískotu, ale byl plný zoufalství."

Úryvek z knihy


Moje dojmy: Saeculum jsem si nechtěla nijak cíleně přečíst. Ale leželo v knihovně mezi novinkami a mě ta krásná obálka hned trefila do očí. A když jsem navíc zjistila že je od Ursuli Poznanski, jejíž knížku Erebos si chci přečíst už hodně dlouho, tak jsem neváhala a knížku jsem si půjčila. A vůbec toho nelituji.
Celý děj se točí okolo larpu, kam se vydá skupinka nadšenců do středověkého způsobu života. Pokud nevíte co je to larp, tak jde o jakýsi výlet, kdy zúčastnění žijí jako v dané době kterou si zvolí a nesmí používat naprosto nic ze současnosti. Třeba hlavnímu hrdinovi Bastienovi v knize zabavili i brýle. Já osobně si nedovedu takovou akci představit, ale námět na knihu je to opravdu originální. 
Naše skupinka kupodivu přemlouvá Bastiena aby jel s nimi, i když na larpy neberou jen tak někoho. Bastien se k nim přidá hlavně kvůli Sandře, která se mu líbí a doufá v sblížení. Jede i navzdory tomu, že před odjezdem obdrží varovný telefonát  Jenže dívka jménem Dora, která je velmi pověrčivá a fanatička, všem připomene děsivou kletbu která se drží místa kam jedou. Ale i když ji nikdo nebere vážně, začínají nacházet podivné vzkazy napsané na kouskách kůry a kletba se začíná naplňovat.

Bastien byl sympatická hlavní postava, sice působil dojmem šprta, jak mu říkala Iris ale sama vím, jak je všechno kolem zdraví a medicíny těžké, takže se nedivím. Sandra mi byla nejprve vcelku sympatická ale postupem času se mi pěkně zprotivila. Naopak Iris jsem ze začátku nemohla přijít na chuť, na konci jsme ji měla ještě raději než Bastiena. A hlavní organizátor larpu Paul? Tak to byla postava která se mnou asi nejvíce pohnula. Nejprve mi byl spíše nesympatický, pak takový neutrální, pak velmi velmi sympatický a na konci zase nesympatický. Já vím, zní to zmateně ale určitě se tak u knihy budete cítit i vy :) Za postavy má u mě Saeculum velké plus, působí rozmanitě a i když je jich tam tolik, každý má naprosto rozdílný charakter. A téměř všechny postavy odhalí během knihy svoje tajemství a ne jednou jsem četla s pusou dokořán.

Saeculum je příběh propletený prvky Young Adult, hororu a historie. Takže tři žánry které jsou moje opravdu oblíbené. Slyšela jsem, že kniha je určená spíše mladším čtenářům ale nevím..být dívkou kolem 14..asi by se mi nespalo moc dobře. Při čten vám to nejspíš ani tak nepřijde, ale když se před spaním nad knihou trochu zamyslíte, dokáže vás celkem vyděsit. 
Děj je skutečně překvapivý a plný zvratů. Když se kletba začíná naplňovat, sama jsem tomu zpočátku nevěřila, ale postupem času jsme si říkala jo, tak tohle bude prostě kniha s nadpřirozenem, kde se plní dávná kletba. Ursula tu naprosto skvěle popsala chování zfanatizovaného davu, kde je vidět, jak moc se všichni upírají k naději přežití. Poslední část knihy mě naprosto odrovnala. Sice mi to přišlo trochu přitažené za vlasy ale když to přehlédnu..tak opravdu skvělé rozuzlení, i když nám aut
orka během knihy napovídá co by se asi tak mohlo stát, tohle mě ani ve snu nenapadlo a popravdě jsem z toho neměla moc dobrý pocit, až mě mrazilo z toho jak se dokážou lidé přetvařovat.

Navzdory téměř 500 stranám textu jsem měla knihu během několika dní přečtenou. Je napsaná tak poutavě, že vám to nedá a musíte číst pořád dál a dál. Příběh nebyl ani uspěchaný, ani moc
natahovaný, byl prostě tak akorát. Seculum bude skvělá kniha pro ty, kteří mají rádi knihy s nečekanými zvraty a kteří ocení nějaký ten hororový příběh. A jestli budou další knihy od Ursuly Poznanski tak skvělé jako Saeculum, rozhodně se zařadí mezi mé nejoblíbenější autorky.

Hodnocení: 5/5

3 komentáře:

  1. Tohle už je druhá kniha od téhle autorky, o které jsem donedávna neměla tušení. A to se mi Erebos fakt líbil. Téma vypadá zajímavě, doufám, že ji budou mít v knihovně :)

    OdpovědětVymazat