neděle 22. února 2015

Recenze: Emmy Laybourne - Nebe v plamenech (Monument 14 #2)



Název: Nebe v plamenech

Série: Monument 14

Díl v sérii: 2

Originální název: Sky on Fire

Autorka: Emmy Laybourne

Překladatelka: Zuzana L´álíková

Nakladatelství: Baronet

Počet stran: 224




Stručný děj: V pokračování příběhu Monumentu 14 se skupina přeživších, donedávna uvězněných v supermarketu sérií ničivých katastrof, rozdělila ve dví. Většina dětí se v zoufalé snaze vydala opraveným autobusem na letiště v Denveru. Doufají, že se tam setkají se svými rodiči, budou odvezeni do bezpečí a zachrání svého umírajícího přítele.Ale svět venku je temný a zaplavený nebezpečnými chemikáliemi, které mění lidi v krvežíznivá monstra, a ne všechny děti jsou ochotné nastoupit do autobusu. V útočišti, jež bylo již jednou narušeno, se snaží zbývající děti obnovit přátelství. Ale pokud se máte rozhodnout mezi životem a smrtí, láskou a nenávistí, komu můžete doopravdy věřit?



Book trailer


Problém je, že to bylo ve mě. Agrese těch, co mají skupinu 0. Byla tu. Cítil jsem se s každým nádechem mocnější, jakoby krev v mých žilách každým okamžikem sílila. Nebyla tak silná, jako když jsem byl venku, ale cítil jsem, jak má nula nabývá na síle. Náhle jsem si byl jistý, že má krev vyhraje a převezme nade mnou kontrolu.

Úryvek z knihy, strana 97


Pozor! Recenze může obsahovat spoilery k prvnímu dílu!

Moje dojmy: Tahle série vás jednoduše pohltí. Jen co jsem dočetla první díl, už jsem se začala shánět po druhém. Jednak protože příběh, styl psaní autorky a vůbec všechno se mi moc zalíbilo, ale také proto že konec prostě vybízel k tomu, přečíst si další díl. A já samozřejmě neodolala.

Knih navazuje na konec prvního dílu, takže se naše skupinka dělí na dvě části, z nichž jedna kde je Dean zůstává nadále v supermarketu a druhá pokračuje opraveným školním autobusem na letiště do Denveru, odkud probíhá evakuace do okolních zemí.
Kniha je na rozdíl od prvního dílu psaná z pohledu dvou lidí, Alexe a Deana. Jejich vyprávění se po kapitole střídá a je to příjemné oživení. Alexovo vyprávění bylo pro mě asi více záživné, jelikož nám ukazovalo svět mimo supermarket, v kterém jsme prožili celý první díl. Autorka tu skutečně dobře vykreslila post-apokalyptický svět, je to až moc reálné, každou chvilku jsem si říkala: tohle by se jednou mohlo doopravdy stát..
Druhý díl je taky o dost morbitnější než díl první. Umírá se tu o sto šest, krve si taky užijeme dost a u několika scén mi nebylo dobře od žaludku. Ale není to nic přehnaného, četla jsem už horší knihy a nějaká ta drastičnost k postapokalyptickému světu rozhodně patří.
Opět se tu dočkáme pár rozvíjecích vztahů, z nich některé se rozvinou více, některé méně..chápu, autorka chtěla knihu nejspíš trochu oživit od všeho toho pochmurna a navázat na první díl. No, to se jí podařilo ale já bych se bez téhle romantiky klidně obešla.
Emočně vypjatých scén tu také několik najdeme a ke konci mi dokonce ukápla i nějaká ta slza. V knize jde sice hlavně o přežití, ale nesmíme zapomínat že tu jde především o děti které hledají své rodiče a pořád doufají že ještě žijí.

Stejně jako v prvním díle i zde má každá postava svůj jedinečný charakter a na rozdíl od předešlé knihy se tu děti více stmelují, je vidět že jim záleží jeden na druhým a berou se už skoro jako rodina, což není divu, když spolu prožili zkázu světa.
Moje nejoblíbenější postava je Alex a Josie, ty dva jsem si opravdu oblíbila pro jejich jednání, hlášky a celkově jsou to velcí sympaťáci. Komu jsem pořád nepřišla na chuť je Nico a to se asi nezmění.
Konec je tu opět dechberoucí, při scéně s helikoptérou jsem byla napnutá k prasknutí a absolutně jsem netušila jak to všechno dopadne..a když už by se zdálo, že nastane poklidný konec, zase přišlo velké ale a já jsem věděla, že třetí díl si prostě musím přečíst stůj co stůj.

Autorčin styl psaní je lehký, rychle odsýpající a děj je hodně proložen dialogy. Kapitoly jsou krátké a tím že se tu ještě střídají ve vyprávění dva bratři, příběh opravdu odsýpá rychle. Navíc kniha má opravdu málo stánek, podle mě mohla mít ještě o takových 50 víc ale zase..vše co bylo potřeb autorka napsala a děj se nikde netáhl.
Knihu jsem četla v rámci 24hodinového čtecího maratonu a čtení mi trvalo kolem 3 hodin, nedokázala jsem se prostě odtrhnout, takhle série vás naprosto pohltí.
Obálka je stejně jako u prvního dílu výborná a podtrhuje ponurou atmosféru konce světa.
Když to shrnu, doporučuji vřele celou sérii, jak mladším, tak starším čtenářům. Děti ze supermarketu si prostě zamilujete.

Hodnocení: 5/5

6 komentářů:

  1. Co nejdříve bych se chtěla dostat k prvnímu dílu, tak snad se mi série bude líbit jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Po těhle knikách už pokukuju strašně moc dlouho, tak si je asi budu muset co nejdříve pořídit! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším až si celou sérii přečtu. Na bux se musím kouknout, když tam mají ten první díl jen za 54kč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě koukni, v knihcentru měli po Vánocích dokonce akci první dva díly za nějakých 250kč, což se opravdu vyplatí :)

      Vymazat